onsdag 26 januari 2011

Piratpartiet välkomnar en bred uppslutning mot datalagringsdirektivet


Bahnhof har i ett uppmärksammat utspel redovisat att de inte kommer att hörsamma det förestående datalagringsdirektivet. De kommer istället att låta sina kunders trafik gå genom en så kallad VPN-tunnel. Det är en teknik som gör att ingen, inte heller Bahnhof, har tillgång till information om kundernas förehavanden på nätet.

– Bahnhofs beslut är glädjande och visar tydligt på att människor i dag värnar om sin personliga integritet och förväntar sig att deras internetleverantörer också gör det, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Samtidigt är det tråkigt att man som vanlig, laglydig medborgare nu tvingas välja tekniska lösningar som man tidigare trott att endast kriminella ansett sig behöva. Det grumlar naturligtvis glädjen en smula.

Journalistförbundet har även de synpunkter och kallar till demonstration på torsdag morgon i Stockholm, mot datalagringsdirektivet. Direktivet gör att journalister, som har lagstadgad skyldighet att bistå med meddelarskydd, inte längre kan utlova ett sådant skydd med hundraprocentig säkerhet.

– Den viktiga möjligheten att i förtroende kunna berätta för en journalist om orättvisor som begås i samhället går helt förlorad i och med datalagringsdirektivet. Det skapar ett stort demokratiproblem. Vi i Piratpartiet anser att det behöver arbetas betydligt mer med just detta problem, inte minst parlamentariskt, eftersom det är i EU-parlament och riksdag som de här eländiga lagarna klubbas igenom, fortsätter Anna Troberg.

Som enda partier i riksdagen har MP och V utlovat att genomföra en minoritetsbordläggning för att skjuta upp införandet av direktivet ett år. Samma åtgärd som FRA-lagpaketet genomgick.

– Jag hoppas att vi kommer att få se samma breda uppslutning mot datalagringsdirektivet som vi såg mot FRA-lagen, säger Troberg. Datalagringsdirektivet är i princip en FRA-lag på steroider. Målet för Piratpartiets långsiktiga politiska arbete är att sätta stopp för den här typen av integritetskränkande lagstiftning. De få riksdagsledamöter som orkar motsätta sig utvecklingen mot ett övervakningssamhälle behöver akut stöd från fler parlamentariska alternativ.
Till PP presscenter

Journalistförbundets demonstration hålls på Mynttorget vid riksdagshuset i Stockholm torsdagen den 27 januari kl. 09.00-09.30


Bloggat: Anders S Lindbäck, HAX, Opassande, Magnihasa

I media:
(SR) Telebolag tänker kringgå nya lagen, Ask: Omöjligt att stoppa alla sidovägar
(P3 Debatt) Behöver alla övervakas?
(HD) Stoppa datalagringsdirektivet!

söndag 16 januari 2011

VL-valet: Min kandidatur för omval...




Då var det dags att välja valkretsledare för 2011.

Och jag, JP Anderson, ställer upp för omval som valkretsledare för PP Värmland.

Under det gångna året så har jag, tillsammans med övrig valkretsledning, bl.a. varit delaktig i att arrangera eventet SuperKarlstad, Västra distriktets val kick-off och administrerat valkampanjen till riksdagen och Kils kommunval 2010.

Som person är jag målmedveten, rak och lyhörd.
Något som har präglat min roll som VL är ett gott bemötande, tydlig kommunikation och insikten av allas värde för rörelsen, från medlem till funktionär.
Har man en idé eller en genuin önskan att tillföra något så ska man vara med. Och så skall det fortsätta.
Mitt engagemang för partiet, dess politik och medlemmar är starkare än någonsin.

Det jag har påbörjat under gångna året och som jag ämnar fortsätta med är att bygga upp en stark, tydlig och engagerande ledning för PP Värmland.
Jag har redan börjat skissa på en handlingsplan för valkretsen 2011.
Denna handlingsplan kommer att utformas utifrån de mål som tagits fram av partiets nya ledningsgrupp.

Personligen så är jag riktigt positiv till både den långsiktiga handlingsplanen som helhet men även arbetsbeskrivningen och målen för valkretsarna de kommande åren.

Förutom att införliva dessa mål så kommer vi bl.a. att:
-Kontinuerligt informera medlemmar/aktivister om kommande aktiviteter, möten och nyheter.

-Fokusera på de medlemmar som idag är aktiva och uppmuntra dem att de bli aktivare även på valkretsnivå. Att ha stöd och få ett positivt erkännande i allt man företar sig stärker också engagemanget.

-Undersöka möjligheten att ordna studiecirklar för intresserade medlemmar som tar upp ämnen inom piratpartiets intresseområde.

-Försöka samordna resor till parleys och temadagar, såsom kommun- och landstingsdagarna i Uppsala.

-En gång i månaden ha en social aktivitet på en regelbunden tid. Att faktiskt träffas IRL är ovärderligt.

Vi kommer även fortsätta med att engagera medlemmarna, aktivisterna och funktionärerna på ett sådant sätt så att de ska kunna känna sig så delaktiga som möjligt i allt som sker framöver.
Dessutom så ska alla som vill kunna göra en insats anpassat efter just sin förmåga och förutsättningar.
Detta kan vara alltifrån sociala aktiviteter, utbildningar, kulturbombningar, info ute i skolorna, demonstrationer & manifest till skrivande av insändare eller ren medlemsvärvning. Möjligheterna är gränslösa.


Vi har en spännande tid att se fram emot. Med ny partiledare, ledning och ett förnyat hopp för piratrörelsen och dess framtid.

.

måndag 3 januari 2011

Ett nytt kapitel tar sin början...

Den 1 Januari 2011 beslutade Rick Falkvinge att det var dags att stiga åt sidan som partiledare för Piratpartiet och lämna över rodret till allas vår Anna Troberg.



Detta är ett välkommet, och ärligt talat, inte ett alltför förvånande beslut från Ricks håll.


Från partiets pressmeddelande:

"– Det har varit fem fantastiska år och jag känner mig mycket nöjd, säger Falkvinge. Men om man gör samma jobb för länge börjar man stagnera. Jag känner att jag har gjort det jag kunnat på partiledarposten, men jag har mycket kvar att ge både i partiet och för piratrörelsen i stort och det är dags för nästa steg.

Falkvinge kommer att finnas kvar i partiets ledning, men planerar i huvudsak att fokusera på att sprida piratideologin vidare i Europa.

I och med att Falkvinge lämnar partiledarposten kliver den tidigare vice partiledaren, Anna Troberg fram och tar i enlighet med partiets stadgar över positionen."


Nytillträdda partiledare Anna Troberg skriver på sin blogg:

"I dag fyller Piratpartiet fem år och efter fem år som partiledare har Rick beslutat sig för att gå vidare och sprida piratideologin ut över världen. Så, jag tycker verkligen att det är på sin plats att tacka honom för tiden som partiledare och önska honom lycka till på sina nya äventyr inom och utanför partiet.

Det har hänt otroligt mycket med Piratpartiet under de korta fem år som partiet har funnits. Vi har befunnit oss i ett ständigt red alert-läge på grund av stundande val. Nu kan vi för första gången ta det lite lugnare och opinionsbilda och bygga en stabil grund för valen 2014. För mig är det viktigt att vi inte låter den chansen gå oss förbi. Det är viktigt att kunna agera snabbt, men det är minst lika viktigt att kunna planera långsiktigt.

Helgen den 8-9/1 kommer den operativa ledningsgruppen att för första gången någonsin samlas för ett AFK-möte i Stockholm. Syftet med mötet är att svetsa samman den nya ledningen och lägga upp långsiktiga och hållbara planer för det operativa arbetet.

Jag kommer att göra en del förändringar i ledningen. Dessa kommer att presenteras måndagen den 10/1. Då kommer även en operativ plan för 2011 och de kommande tre åren att presenteras. "

Bl.a. så har piratpartisten Dexion givit oss sina tankar och åsikter om vad som nu skett. Jag instämmer i hennes analys av läget och likt henne...

"Ser jag med spänning fram emot den framtidsplan som kommer den 10:e januari och jag hoppas intensivt att jag inte behöver se vare sig Ricks eller Christians näsor i den blöten. Oavsett vem som leder partiet vidare måste få göra det på sitt sätt, med nya visioner och med en tydlig strategi."

Anna har onekligen fått en flygande start i media med bl.a. en intervju i TV4 Nyhetsmorgon...

...SVT´s morgonsoffa, Gomorron Sverige....


Och övrig media:
Ledarskifte i Piratpartiet (SVT)
Anna Troberg är Piratpartiets nya ledare (Sydsvenskan)
Jag ska föra in hjärta i piratpolitiken (DN)
Hon blir Piratpartiets nya ledare (Expressen)
Piratpartiet får ny partiledare (TV4 Nyheterna)
Falkvinge slutar som partiledare (Ekot)
Piratpartiets ledare avgår (SvD)
Piratpartiets ledare avgår (DN)
Falkvinge avgår (Expressen)
Falkvinge avgår som partiledare (Aftonbladet)
Piratpartiets ledare avgår (GP)

...även utomlands:
TorrentFreak
Der Standard
YLE
Aftenposten.


Jag vill passa på att säga att jag ger mitt helhjärtade stöd åt Anna i sin roll som ny partiledare för Piratpartiet och önskar henne allt gott och lycka till i sina åtaganden.
Vi har en spännande tid framför oss och du Anna, är starten på ett nytt och framgångsrikt kapitel i Piratpartiets historia.


Andra bloggare:
HAX
Swartz
之乎者也
Mary
Tokmoderaten
drottningsylt
projo
Zac
Farmor Gun
Opassande
Henry Rouhivuori
Sanningen som jag ser den
Magnihasa
Kulturbloggen