onsdag 9 maj 2012

Datalagringen - efterspelet...




Den 1 Maj 2012 började som bekant datalagringsdirektivet gälla i Sverige.
Numera lagras all information om vilka personer du har ringt, vilka du har mejlat och när du loggat in på internet. Även platsen du ringde, mejlade och surfade ifrån registreras och sparas.

Nu kommer nästa steg i denna vidriga massövervakning, det är hur polis och andra brottsbekämpande myndigheter ska få tillgång till informationen.
Riksdagen ska redan imorgon den 10 Maj med all förmodan klubba igenom det förslag till lagstiftning om hur detta skall regleras – de brottsbekämpande myndigheternas tillgång till elektronisk kommunikation – som regeringen i sådana fall vill ska börja gälla redan den 1 juli 2012.

Aftonbladet:
"– Lagförslaget innebär att polisen kan få ut abonnemangsuppgifter även för bötesbrott, säger Mark Klamberg som är doktor i folkrätt vid Stockholms universitet.
Lagförslaget som är omdebatterat, har stött på kritik redan när det var ute på remiss. Mark Klamberg skrev remissvaret från Stockholms universitet.
Han har bland annat reagerat på hur förslaget kan komma att påverka dem som fildelar."

Folkpartisten Mathias Sundin kommer dock att gå emot sitt eget parti i frågan och rösta emot:
"När staten berett sig tillgång till så massiv information om våra liv är det rimligt att lagarna för när de får tillgång till den skärps”, skriver Mathias Sundin i en artikel på DN Debatt i dag.
Men det är inte bara den nya lagstiftningen som Sundin är kritisk mot – problemen går flera år tillbaka, anser han."
”Jag är kritisk i sak till den nya lagen, men mitt ställningstagande ska också ses i ljuset av den oroväckande trend vi har sett i Sverige de senaste åren, med ständigt nya, integritetskränkande lagstiftningar”, resonerar han. Borde gå i bräschen
Han anser att folkpartister som liberaler borde vara de som går i bräschen för att begränsa nya integritetskränkande lagar.
”Inte de som hejar på dem allra mest”, skriver Mathias Sundin."

OBS! Även advokatsamfundet anser att lagförslaget inte uppfyller kraven på rättstrygghet och rättssäkerhet.


Vi kan alltså inte förlita oss till att de etablerade partierna skall värna vår integritet, demokratiska rättigheter eller ens ge oss ett rättssäkert samhälle. Det är ju knappast förvånande eller nytt.... vad som däremot är anmärkningsvärt är att enstaka riksdagsledamöter nu börjar vakna ur sin törnrosasömn och ifrågasätta gällande ordning.

För lite, för sent? Vi får väl se.

Klart är dock att Piratpartiet och likasinnade bör tas på allvar, innan det är för sent.


I media:
Nyheter24 - Polisen får ut lagrade uppgifter utan brottsmisstanke

Bloggat:
Jens Holm - Sluta jaga fildelare
svarttusch - DLD, fortsättning följer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar